« Enerjide Büyük Ayıp | AVRUPA GÜVENLİK VE SAVUNMA KİMLİĞİ, AVRUPABİRLİĞİ VE NATO İLİŞKİLERİNİN GELECEĞİ, TÜRKİYE'YE ETKİLERİ » |
Baz İstasyonları
Yazılar, Gazete Yazıları
Baz İstasyonları |
|
'Baz'lar sınır değerleri aşıyor Prof. Dr. TOLGA YARMAN Cep telefonları vericilerinin yayımladığı ışınım, genel olarak, 10 MHz ile 100 GHz bandı içinde yer alır. Bu frekanslarda gerçekleşen ışınım neşriyatının, insan vücuduna dönük 'enerji akışı', evvelce vazedilmiş olup, bizim de kabul ettiğimiz uluslararası standarda göre, 10 mwatt/cm2 değeri ile sınırlandırılmıştır. |
...
10 mw/cm2, 'enerji akışı', yani kaynağın belli uzaklığındaki (kaynak merkezli kürenin birim yüzey alanı anlamındaki) 1 cm2'den, 1 saniyede geçen, enerji miktarını işaret etmektedir.
Bu çerçevede, gündeme gelecek asıl büyüklük, ışınıma ne kadar bir süre zarfında maruz bulunulduğuna bağlı olarak, 'vücudun soğurmuş olacağı' toplam enerji miktarıdır.
Buna göre, vericilerin yakınından gelip geçerken, maruz bulunulan ışınımdan çok, buna hangi sıklıkta ve hangi sürelerde maruz bulunulduğu, dolayısıyla hangi sıklıkta, toplam hangi miktar ışınım enerjisi alındığı, önem taşımaktadır.
Işınım şiddeti, mesafenin karesiyle ters orantılı azalır; ayrıca ışınımın önündeki malzemenin özelliklerine ve malzemenin kalınlığına bağlı olarak üssel azalır. Ne ki havanın, bahse konu ışınıma iyi bir engel teşkil etmediği kaydedilmelidir.
Bu anlatılanların ışığında, bir defa, çeşitli semtlerimizdeki baz vericileri, yuvarlak 10 kw'lık bir güce sahip oldukları kabulüyle, hem onlara nispeten yakın çalışanlar, hem de onların sıkça altından gelip geçenlere dönük olarak, mevcut standardı ihlal etme özelliğindedir.
Diğer bir yandan, mevcut standart 1974 tarihli olup; dünyanın birçok yerinde, düşük dozlu radyasyon tehlikesine dönük olarak, bu standart, 0.1 mw/cm2 düzeyine çekilmiş bulunmaktadır. Bu, deminkinin yüzde biridir. Böyle olunca da yerleşim yerlerinde, 10 kw'lık bir baz vericisi, oralarda yaşayanlara en az 'otuz metre' uzakta bulundurulmak zorunda olmaktadır.
Halen, dünyada, ABD gibi kimi ülkelerde, yerleşim yoğunluğu sergileyen, özellikle de çocukların yoğun olduğu yerlerde, söz konusu türden baz vericilerin yerleştirilmesine hiçbir biçimde müsaade edilmemektedir.
Prof. Dr. Tolga Yarman: Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi
Son Yorumlar